Robert Petersen (1928–2003)

Robert Petersen valmentamassa. Urheilumuseo.

Amerikkalaissyntyisellä Robert "Petteri" Petersenillä oli keskeinen rooli koripallon juurtumisessa suomalaiseen maaperään.

Koripallosta kuuluisan Brigham Young Universityn kasvatti Robert Petersen saapui Suomeen ensimmäisen kerran mormonilähetyssaarnaajana vuonna 1949. Lähettiläät muodostivat näytösjoukkueen, joka levitti uskonnon ohella koripallon ilosanomaa ympäri Suomea. Vuonna 1952 Petersen toimi Suomen koripallomaajoukkueen apuvalmentajana Helsingin olympiakisoissa ja palasi sen jälkeen kotimaahansa. 

Petersen muutti takaisin Suomeen vuonna 1959. Hän toimi 1964 Tokion olympiakisoihin selviytyneen maajoukkueen kakkosvalmentaja Suomen saavuttaessa historiallisen sijan. Kolme vuotta myöhemmin hän oli mukana kakkosvalmentajana EM-kotikisoissa, jolloin saaliina oli niin ikään historiallinen kuudes tila.

Petersenistä tuli maajoukkueen päävalmentaja 1969, missä tehtävässä hän jatkoi vuoteen 1982 yhtä välivuotta lukuun ottamatta. Pitkässä pestissä Suomen Koripalloliiton koulutus- ja valmennuspäällikkönä Petersen vaikutti merkittävästi pelaaja- ja valmentajapolvien kasvatukseen aina 1990-luvulle saakka.