LIISA PELTOLA (s. 4.4.1951)

Liisa Peltola kultatuolissa. Urheilumuseo.

Liisa Peltola (ent. Veijalainen, o.s. Liukkonen) voitti ensimmäisenä suomalaisena suunnistuksen henkilökohtaisen maailmanmestaruuden.

Peltola oli 1970-luvun menestyneimpiä suomalaisia naisurheilijoita. Vuosina 1972-81 hän keräsi yhteensä kahdeksan MM-mitalia, joista neljä oli kultaa ja neljä hopeaa. Mitaleista kolme tuli henkilökohtaisista kilpailuista.

Ensimmäisen MM-tittelinsä Peltola saavutti naisten viestijoukkueessa 1972. Neljä vuotta myöhemmin hän teki suomalaista urheiluhistoriaa voittamalla henkilökohtaisessa kilpailussa MM-kultaa, jota täydensi hopeamitali viestissä. Menestysura jatkui esikoispojan syntymän jälkeen henkilökohtaisella MM-hopealla ja viestikullalla 1978. Seuraavana vuonna Peltola juhli samoja mitaleita kotikisoissa Tampereella. Vielä 1981 MM-kisoista tuomisina oli viestihopeaa.

Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Peltola voitti yhden kullan ja kaksi hopeaa. SM-kisoista hän poimi vuosina 1973-86 täyden tusinan mestaruuksia, joista kaksi yösuunnistuksessa ja neljä viestissä.